Θαλάσσια ρεύματα

Υπάρχουν πολλά ωκεάνια ρεύματα που μεταφέρουν νερό γύρω από τη γη, αλλα ένα ρεύμα στον βόρειο ατλαντικό αποτελεεί τον κεντρικό ιμάντα στο εργαστήρι του καιρού. Ονομάζεται Θερμοαλατικό Ρεύμα «thermohaline conveyor».
Όλοι οι ωκεανοί του πλανήτη συνδέονται με αυτό το ρεύμα. Είναι  μια πορεία 125.000 χιλιομέτρων που συμπληρώνεται σε χίλια χρόνια. Δηλαδή ένα οποιοδήποτε μόριο νερού άπαξ και ξεκινήσει να ταξιδεύει με αυτό το ρεύμα θα συνεχίσει το ταξίδι του για 125 χιλιάδες χρόνια όσπου να διατρέξει όλες τις πιθανές διαδρομές.
Τεράστιες ποσότητες ενέργειας  χρειάζονται για να λειτουργήσει αυτό το τεράστιο σύστημα. Όμως πώς ξεκινα;

Όλα εξαρτώνται απ’το πότε παγώνει ο Βόρειος Ωκεανός, ο οποίος βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο της Γης.
Αντίθετα απο την Ανταρκτική που είναι μια Ήπειρος κυριολεκτικά θαμένη κάτω από τον πάγο, στον Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει ξηρά. Υπάρχει μοναχά Θάλασσα η οποία παγώνει τους χειμέρινους μήνες  σχηματίζοντας  ένα συμπαγές, αχανές στρώμα πάγου και λιώνει ξανά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να γίνεται ξανά προσπελάσιμος απο πλοία και μεταναστευτικά είδη θαλάσσιων θηλαστικών όπως οι φάλαινες. Στους -2 βαθμους κελσίου, το νερό της θάλασσας αρχίζει να παγώνει, αλλα εδώ συμβαίνει το εξής σημαντικό. Ο πάγος αποτελείται απο γλυκό νερό αποκλειστικά, διότι το αλάτι δεν παγώνει και μένει στην υποκείμενη ποσότητα θαλασσινού νερού. Ετσι, όσο περισσότερο νερό παγώνει, τόσο περισσότερο αλάτι μένει στο υπόλοιπο θαλασσινό νερό γεγονός που προκαλεί την αύξηση της αλατότητας του, και του ειδικού του βάρους, με αποτέλεσμα αυτό πρακτικά να βαραίνει και να βυθίζεται.
Όλο αυτό το κρύο και αλμυρό νερό που βυθίζεται κυλάει προς τα νότια και έχει ώς αποτέλεσμα να εκτοπίζει το ζεστό και πιο αραιό νερό των τροπικών περιοχών  το οποίο με τη σειρά του  κυλά βόρεια πάνω απο το κρύο αναληρώνοντας ουσιαστικά το κενό που δημιουργείται στον βορά.
Έτσι συνεχίζεται η λειτουργία αυτού του ατέλειωτου ωκεάνιου κύκλου. Ο κύκλος απλώνεται σε όλη την υδρόγειο. Το κρύο νερό βυθίζεται στα βάθη του ωκεανού κυλα πάνω στον πυθμένα και κάνει το γύρο της Αφρικής. Μετα από περίπου 500 χρόνια αρχίζει να θερμαίνεται. Η πρωτη στάση του ρεύματος είναι στον ινδικό ωκεανό όπου χωρίζεται στα δύο. Εκεί το σύστημα κάνει στροφή, το θερμό νερό ανεβαίνει και ο κύκλος συνεχίζεται προς τα πίσω, προς τον Ατλαντικό. Το επιφανειακό ρεύμα είναι θερμότερο και φτάνει στον Ατλαντικό μόλις  σε 50 χρόνια. Αυτό το θερμό ρεύμα είναι που προκαλεί τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, τους τυφώνες. Το ρευμα συνεχίζει σχηματίζοντυας ένα απο τα πιο γνωστα ρευματα, το ρευμα του Κόλπου. Σ’αυτό το θερμό ρεύμα οφείλουν το ηπιο κλίμα  οι Βρεταννικοι νήσοι. Χωρίς αυτό όλη η Βόρεια Ευρώπη θα είχε παγώσει και η μέση θερμοκρασία της θα ήταν οπως αυτή της Αλάσκας που βρίσκεται σε αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος.

Πολύ αργότερα στον Ειρηνικό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web