Ξύλο

Ξυλο

Παρόλο που το φυσικό η αλλιώς συνηθισμένο ξύλο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενυδρείο για το λόγο ότι γρήγορα θα σαπίσει και θα προκαλέσει ανάπτυξη μυκητών, υπάρχουν κάποια είδη που μετά από επεξεργασία είναι κατάλληλα.

Bogwood ή ξύλο των βάλτων
Οι ρίζες κάποιων δέντρων συνήθως των τροπικών περιοχών που μένουν βυθισμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νερό έχουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα και αν καθαριστούν καλά είναι  κατάλληλες για το ενυδρείο. Υπάρχουν πολλές μορφές τέτοιων ξύλων αν και οι περισσότερες προκύπτουν από την επεξεργασία καθαρισμού τους.
Τα ξύλα από τα καταστήματα με είδη ενυδρείου είναι ασφαλή και μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στο νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μείνει νεκρά και βυθισμένα στο νερό για πολλά χρόνια και όποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν απομακρυνθεί.
Παρόλα αυτά θα συνεχίσει να απελευθερώνει μικρές ποσότητα από διάφορα οξέα όπως τανικό και χουμικό οξύ που χαμηλώνουν το pH και προσδίδουν στο νερό μια ελαφριά κίτρινη απόχρωση. Αυτό δε είναι ζημιογόνο για τα φυτά και για κάποια είδη είναι μάλιστα ωφέλιμο.

Φελλός – Φλοιός δέντρου

Τα κομμάτια φελλού πού λαμβάνονται από τον φλοιό  δέντρων, κυρίως, της φελλόδρυος, έχουν σπογγώδη μορφή, είναι αδιάβροχα  και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ενυδρείο αν και εφόσον έχουν εντελώς αποξηραθεί .
Το μειονέκτημα εδώ είναι η μεγάλη άνωση του υλικού που καθιστά δύσκολη την τοποθέτηση και στερέωση του μέσα στο νερό. Ο καλύτερος τρόπος είναι κολληθεί με σιλικόνη πριν το ενυδρείο γεμίσει με νερό.

Κλαριά
Τα λεπτά κλαδιά των δέντρων αποξηραίνονται σχετικά εύκολα πράγμα που τα καθιστά κατάλληλα για το ενυδρείο. Είναι σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι είναι εντελώς νεκρά χωρίς πράσινες περιοχές. Αν είναι νεκρό θα πρέπει να σπάει εύκολα και να θρυμματίζεται χωρίς να λυγίζει όταν ασκηθεί πίεση.

Μπαμπού

Το μπαμπού είναι ένα ξύλο με αρκετές διακοσμητικές αλλά και πρακτικές εφαρμογές στο ενυδρείο.
Εν καιρώ θα αρχίσει να σαπίζει και θα πρέπει να αντικατασταθεί αν και υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί  περισσότερο αν επικαλυφθεί με μια ρητίνη πολυεστέρα.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web