Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)

Το διοξείδιο του άνθρακα CO2 προέρχεται από την αναπνοή των οργανισμών που συνυπάρχουν στο ενυδρείο, Ψάρια, Φυτά, Βακτήρια και διάφορα άλλα ασπόνδυλα, μαλάκια, οστρακόδερμα κλπ.
Αναταράσσοντας την επιφάνεια του νερού, αυξάνουμε τα ποσοστά οξυγόνου, αλλα εξαιτίας αυτού, μειώνουμε τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το οξυγόνο απωθεί το διοξείδιο με κάποιο τρόπο ή παίρνει τη θέση του, αλλά στο ότι με την ανατάραξη του νερου, το διοξείδιο απελευθερώνεται πίσω στην ατμόσφαιρα.
Γενικά το CO2 σπανίζει σε ένα ενυδρείο και αυτό μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιο για τα φυτά, αφού σε αυτό βασίζονται για ν’αποκομίσουν τον πολύτιμο άνθρακα που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.
Είναι ζωτικής σημασίας, για όλους τους οργανισμούς, να υπάρχει μια μόνιμη ισορροπία μεταξυ οξυγόνου και διοξειδίου το άνθρακα, αν και αυτή η ισορροπία αλάζει τη νύχτα, όταν τα φυτά σταματούν να φωτοσυνθέτουν. Τότε, σταματάνε να παράγουν οξυγόνο και να δεσμέυουν CO2 αλλά συνεχίζουν  ν’αναπνέουν απορροφώντας οξυγόνο και απελευθερώνοντας διοξέιδιο του άνθρακα. Αυτό, επηρεάζει και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό και ζωτικής σημασίας για τη ζωή στο ενυδρείο, το pH.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web