Βακτήρια

Βακτήρια

Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και αποτελούνται απο ένα κύτταρο. Όταν οι επιστήμονες μελετούν τα βακτήρια κάτω απ' το μικροσκόπιο, τα διακρίνουν απο το γεγονός ότι δεν έχουν σχηματισμένο πυρήνα και το DNA τους βρίσκεται σε μία πιο ελεύθερη μορφή, μέσα στο περιεχόμενο του κυττάρου τους.

Τα βακτήρια. αποτελούν μία μεγάλη ετερογενή ομάδα και γι αυτό μπορεί να χαρακτηριστούν απο πολύτιμα έως καταστροφικά για το ενυδρείο μας.
Αυτό συμβαίνει διότι προκαλούν ασθένειες, δρούν σαν βασικοί αποικοδομητές των άχρηστων προιόντων των ψαριών και των φυτών μας, αποικοδομούν υπολείμματα τροφής, συμμετέχουν στους κύκλους διαφόρων στοιχείων που είναι πολύτιμοι για την ισορροπία του ενυδρείου μας όπως κύκλος αζώτου, κύκλος άνθρακα, κύκλος φωσφόρου κ.α, δρουν φωτοσυνθετικά, προκαλώντας κάθε φορά ισορροπία ή ανισορροπία στην ανάπτυξη των φυτών του ενυδρείου και τέλος εποικούν κάθε επιφάνεια που υπάρχει διαθέσιμη εντός του ενυδρείου.
Κυρίως αποικούν τον πυθμένα και το ντεκόρ ενώ σπανίζουν στον όγκο του νερού.

Τρέφονται με διάφορες ενώσεις όπως αυτές του αζώτου, αποσπώντας το οξυγόνο από αυτές, ενώ κάποια παίρνουν και ενέργεια απ'ευθείας από το φώς.

Σε ένα καινούργιο ενυδρείο ο αποικισμός του περιβάλλοντος απο τα βακτήρια είναι μια αργή διαδικασία, έτσι συνιστάται να μην εισαχθούν ψάρια και άλλοι οργανισμοί νωρίτερα των τριών εβδομάδων ούτως ώστε να εδραιωθεί η ισορροπία και η εγκατάστασή τους.

Τοξικότητα των ενώσεων του αζώτου

Η συγκέντρωση ενώσεων του αζώτου σε ένα ενυδρείο είναι υψηλότερη απ’οτι σε ένα ισορροπημένο φυσικό οικοσύστημα, διότι σε πολύ μικρότερο χώρο απ' ότι η φύση εμείς στριμώχνουμε ένα σωρό ψάρια και άλλους οργανισμούς.
Σκεφτείτε μόνο πώς τα ψαράκια του ενυδρείου μας θα κολυμπούσαν σε πολύ περισσότερα λίτρα νερού, αν βρίσκονταν σε κάποια λίμνη θάλασσα ή ποτάμι!


Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένα όρια για τις τιμές των ενώσεων του αζώτου που δεν πρέπει να υπερβούν.
Η αμμωνία απαντάται με δύο διαφορετικές μορφές μέσα στο νερό και το αθροισμα των δύο δεν πρέπει να υπερβεί τα 0.4 mg/lt. Το διαλυμμένο αέριο αμμωνίας (NH3) είναι το πιό επικύνδυνο παρόλο που απαντάται μόνο σε νερό με pH ηψηλότερο του 7 και σπάνια υπερβαίνει το 10%  της συνολικής αμμωνίας. Η πιο συνηθισμένη ιονισμένη μορφή  (ΝΗ4+) είναι ελαφρώς λιγότερο επικίνδυνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε ενυδρεια με πολύ αλκαλικό pH, όπως τα θαλασσινά ή αυτά με αφρικάνικες κιχλίδες, η πλειονότητα της αμμωνίας βρίσκεται με την μορφή (NH3) όπου είναι και περισσότερο τοξική. Γι αυτό μιά συμβατική μέτρηση με τα τέστ αμμωνίας που φυσιολογικά δεν θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε ενυδρεία με ουδέτερο ή οξινο pH στα ενυδρεία με υψηλό pH μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Γι αυτό πάντα προσοχή στη διατήρηση χαμηλών τιμών ειδικά σε αλκαλικά νερά με τιμές pH πολύ άνω απο 7

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web