Συμπεριφορά των ψαριών

Η Συμπεριφορά των ψαριών  σε ένα ενυδρείο, αντανακλά τον τρόπο ζωής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Αυτό επηρεάζεται ωστόσο από το γεγονός ότι ζούνε σε περιορισμένο χώρο στριμωγμένα και η επαφή τους με άλλα είδη είναι πιο άμεση.
Ψάρια του ίδιου είδους συμπεριφέρονται διαφορετικά από ενυδρείο σε ενυδρείο ανάλογα με τη χωρητικότητα και τους υπόλοιπους κατοίκους.

Χωροκρατική συμπεριφορά

Όπως κάθε ζώο έτσι και τα ψάρια χρείαζονται μια περιοχή για να ζήσουν.
Με αυτό δεν εννοούμε  ένα χώρο που απλά θα τους επιτρέπει να επιβιώσουν, αλλά ένα χώρο, ικανό να τους προσφέρει καταφύγιο, τροφή, ή και τη δυνατότητα ν’αναπαραχθούν.
Για μερικά ψάρια, ιδιαίτερα για εκείνα του θαλασσινού νερού είναι σημαντικό να διευθετηθεί μια περιοχή στο ενυδρείο με πολλές κρυψώνες που θα παρέχει καταφύγιο στα ψάρια μειώνοντας το στρες τους και τις διάφορες αντιμαχίες .
Τα περισσότερα ψάρια θα υπερασπιστούν  την περιοχή τους με σθένος, ενάντια σε μέλη του ιδίου ή και διαφορετικού είδους.

Συμπεριφορά ομάδας.

Ζώντας σε ομάδες, κάποια είδη ψαριών πετυχαίνουν ένα καλύτερο τρόπο άμυνας ενάντια στους εχθρούς τους, αυξάνωντας τις πιθανότητες επιβίωσης τους.
Με το να μαζεύονται και να κολυμπούν το ένα πολύ κοντά στο άλλο σχηματίζουν μια τεράστια κινούμενη μάζα που ξαφνιάζει και αποπροσανατολίζει τους κυνηγούς.

Στον αντίποδα μια ομάδα θηρευτών έχει περίσσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο κυνήγι απ’ότι ένα μοναχικό ψάρι.
Η ζώη σε ομάδα έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα και αυτό αφορά την αναπαραγωγή, αφού αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί το κατάλληλο ταίρι.

Η οργάνωση και η μοναδικότητα που χαρακτηρίζει τέτοιες ομάδες διέπονται από μια σειρά σινιάλων, αόρατων στο ανθρώπινο μάτι.
Η πλευρική γραμμή για παράδειγμα, μια αίσθηση που μετά βιας μπορούμε να φανταστούμε, επιτρέπει στα ψάρια να κολυμπάνε τόσο κοντά μεταξύ τους χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο.

Κυριαρχική συμπεριφορά

Τα μεγαλύτερα μέλη ενός είδους ασκούν ένα είδος κυριαρχίας στα μικρότερα.
Όταν τα τελευταία μεγαλώσουν τότε εκδιώκονται από την περιοχή.
Αυτό έχει πρακτικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς το ψάρι που κυριαρχεί θα έχει προτεραιότητα στο φαγητό αλλά και στην επιλογή ζευγαριού.
Στη βάση της κοινωνικής σκάλας, τα πιο μικρόσωμα και αδύναμα ψάρια είνα πάντα θύματα της επιθετικότητας των μεγαλύτερων και παρενοχλούνται διαρκώς.
Αυτο έχει σαν συνέπεια να κρύβονται διαρκώς και η ανάπτυξή τους να είναι μειωμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κοινωνικής δομής είναι οι αφρικανικές κιχλίδες.

Σχέσεις Θηρευτή και θηράματος

Κάποια ψάρια, στο φυσικό τους περιβάλλον, τρέφονται με άλλα μικρότερα, πράγμα που αυξάνει τις ασυμβατότητες σε ένα ενυδρείο.
Αυτό είναι κάτι που απαιτεί προσοχή στην επιλογή των ψαριών που θα εισάγουμε στο ενυδρείο

Επιθετικότητα

Μερικές φορές το ενυδρείο γίνεται αρένα λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ διαφορετικών ειδών.
Αυτή η επιθετικότητα είναι πάντα δικαιολογημένη καθώς συνδέεται με την άμυνα της επικράτειας ή την προστασία του γόνου.
Είναι ένα πρόβλημα χώρου, σπάνιο σε μεγάλα ενυδρεία.
Παρ’όλα αυτά ένα νεοεισαχθέντο ψάρι θα θεωρηθεί εισβολέας ή λεία και θα παρενοχληθεί από τα ήδη εγκατεστημένα ψάρια.
Συνιστάται γι’αυτό το λόγο κάθε φορά που εισάγουμε ένα καινούργιο ψάρι και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να αλλάζουμε τη διαρρύθμιση του ενυδρείου ώστε η μοιρασιά του διαθέσιμου χώρου και των κρυψώνων να γίνεται από την αρχή.

Ανάπτυξη και μακροζωία

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους τα ψάρια μεγαλώνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, πιο γρήγορα στην αρχή και πιο αργά καθώς γερνάνε.
Το μέγεθος των ψαριών σε ένα ενυδρείο είναι συνήθως μικρότερο απ’ότι εκείνα που συναντάμε σε άγρια κατάσταση στο φυσικό περιβάλλον.
Αναμφίβολα αυτό είναι συνέπεια του περιορισμένου χώρου διαβίωσης, άρα και κίνησης και μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί αν μεταφέρουμε ένα ψάρι που δείχνει πως έχει σταθεροποιηθεί σε μέγεθος σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.
Το ψάρι θα αρχίσει να μεγαλώνει πάλι.
Όσο αναφορά τη μακροζωία διαφέρει από είδος σε είδος. 1 -2 χρόνια για τα μικρότερα είδη και 2-5 χρόνια για την πλειονότητα των ψαριών.
Κάποια μπορεί να φτάσουν τα βαθια γεράματα σε ηλικία 10 χρόνων ή και περισσότερο, πρόκειται για μεγάλα ψάρια ιδιαίτερα του θαλασσινού νερού.
Είναι δύσκολο να υπολογίστει το προσδόκιμο ζωής για ένα είδος στην αιχμαλωσία καθώς οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες εισάγουν πολλούς μεταβλητούς παράγοντες.

Πώς να περιορίσετε τις επιθετικές ενέργειες σε ένα ενυδρείο

Βάζετε μαζί μόνο είδη για τα οποία είναι γνωστό πως είναι συμβατά μεταξύ τους,
ειδικά στη περίπτωση θαλασσινών ειδών όπου δίνετε και περισσότερο χώρο.
Διαμορφώστε το περιβάλλον ώστε να παρέχετε αρκετές κρυψώνες, γωνίες και κοιλότητες διαφόρων μεγεθών κατάλληλες για το μέγεθως των κατοίκων.
ʼλλη λύση είναι να βάλετε μαζί είδη με διαφορετικές συνήθειες που δεν ανταγωνίζονται για τους ίδιους χώρους όπως, ψάρια που κολυμπάνε ελεύθερα μαζι με ψάρια που κατοικούν στο βυθό.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web