Διατροφή των Ψαριών

Σωστή Διατροφή των ψαριών

Η τροφή θα πρέπει να παρέχει στα ψάρια όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για να φτιάξουν το σώμα τους (πρωτεΐνες) και  την ενέργεια που χρειάζονται  για την ομαλή λειτουργία τους (από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια).
Ταΐζοντας ένα ψάρι σωστά εξασφαλίζουμε ότι θα μεγαλώσει ικανοποιητικά, θα αντιμετωπίσει ευκολότερα τις ασθένειες και θα  αναπαραχθεί με μεγαλύτερη επιτυχία.
Η ποιότητα και η ποσότητα είναι δυο βασικές έννοιες στο τάισμα των ψαριών.
Όποιος ασχολείται  με ενυδρεία πρέπει να μάθει να αποφεύγει το υπερβολικό τάισμα και να
Παρέχει στα ψάρια ποικιλία τροφών.

Λαμβάνοντας υπόψη  τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών και τις διαιτητικές τους απαιτήσεις τα χωρίζουμε σε 3 βασικές κατηγορίες.

  • Σαρκοβόρα ή σαρκοφάγα, τα οποία τρέφονται με σκουλήκια, μαλακόστρακα, έντομα ή άλλα ψάρια
  • Φυτοφάγα, με μια δίαιτα που βασικά αποτελείται από φυτική ύλη (φυτά, άλγη) την οποία αλέθουν ή γδέρνουν με τα δόντια τους.
  • Παμφάγα, τα οποία έχουν ένα ευρύ διαιτολόγιο καθώς τρέφονται εξίσου με ζωική και με φυτική ύλη.
Στην πράξη οι δίαιτες δεν είναι πάντα εύκολο να καθοριστούν.
Στο φυσικό περιβάλλον τα ψάρια τρώνε ότι βρίσκουν και μερικές φορές ένα φυτοφάγο μπορεί να φάει μικρά ζώα που βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στα φυτά που συνήθως αποτελούν τροφή του.
Τα σαρκοβόρα ψάρια βασικώς χρειάζονται πρωτεΐνες και λιπίδια ενώ τα φυτοφάγα έχουν ειδική ανάγκη από υδατάνθρακες και τα παμφάγα απαιτούν μια μίξη από όλα τα παραπάνω.
Έχοντας υπόψη το όριο δυνατοτήτων αυτών των εννοιών  και οι τρεις δίαιτες μπορούν να βρεθούν ανάμεσα σ’αυτές που παρέχονται στα ψάρια ενυδρείου παρόλο που υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δίαιτας και θα πρέπει να περιέχονται στη δίαιτα ειδικά μέσω της παροχής φρέσκιας ή ζωντανής τροφής.
Η παροχή μιας ευρείας γκάμας τροφών διεγείρει και ενισχύει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των κατοίκων του ενυδρείου και δυναμώνει την αντίσταση τους σε ασθένειες .
Η σωστή διατροφή των ψαριών είναι η καλύτερη πρόληψη ενάντια σε απογοητευτικά αποτελέσματα και έλλειψη επιτυχίας.

Μερίδες φαγητού

Υπάρχει μια προδιάθεση να ταΐζουμε τα ψάρια του ενυδρείου παραπάνω απ’όσο χρειάζεται, παράγοντας έτσι αρκετά πλαδαρά και υποτονικά ψάρια.  Εκτός απ’αυτό αυξάνουμε ταυτόχρονα τον κίνδυνο μόλυνσης σε ένα περιορισμένο περιβάλλον.
Όσο περισσότερο τρώει ένα ψάρι τόσο περισσότερα απόβλητα θα παράγει  και αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την τροφή που μένει και γρήγορα αποσυντίθεται και σαπίζει μέσα στο ενυδρείο.
Ένα ενήλικο ψάρι τρώει μόνο 1-2% του συνολικού του βάρους ανά μέρα, παρόλο που ένα νεαρό ψάρι μπορεί να φάει διπλάσια ποσότητα.
Οι ελαφριές και εύπεπτες νιφάδες  εμπεριέχουν μικρό κίνδυνο υπερβολικής δόσης σε αντίθεση με κάποια άλλα είδη τροφών που μπορεί καμιά φορά να γλιστρούν απ’το χέρι.
 Όποτε αυτό είναι δυνατόν, συμβουλεύεται να χωρίζουμε την ημερήσια ποσότητα τροφής σε μερίδες, 2 την ημέρα για ενήλικα ψάρια και συχνότερα 3-4 φορές όταν πρόκειται για γόνο.
Καθώς για ένα ψάρι στο φυσικό του περιβάλλον είναι απίθανο να τρώει σταθερά κάθε μέρα, τα περισσότερα ψάρια θα ανταπεξέλθουν μια χαρά σε μια μείωση του ταίσματος.
Κάποιοι επιβάλουν μια μέρα νηστεία την εβδομάδα  για να εξαλείψουν την πιθανότητα τα ψάρια τους να έχουν ταϊστεί παραπάνω απ’όσο χρειάζεται τις προηγούμενες μέρες.
Μια τέτοια μέρα νηστείας δεν είναι κατάλληλη για το γόνο των ψαριών καθώς θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξή του.


Τεχνητή τροφή

Πρόκειται για ξηρά τροφή η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη σε καταστήματα με είδη  ενυδρείου.
Τα τελευταία 15 χρόνια η γκάμα έχει επεκταθεί και διαφοροποιηθεί σημαντικά ώστε σήμερα να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τροφών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε είδους. (για νεαρά ή ενήλικα ψάρια, θαλασσινού ή γλυκού νερού κλπ).
Αυτού του είδους οι τροφές χαρακτηρίζονται από τα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών (40-50%) και διατίθενται σε διαφορετικές μορφές  όπως νιφάδες, κόκκοι ή συμπιεσμένα κομμάτια.
Οι νιφάδες επιπλέουν για ένα διάστημα πριν βυθιστούν, πράγμα που τις καθιστά καταλληλότερες για ψάρια που τρέφονται από την επιφάνεια ή για συνδυασμό διαφορετικών ψαριών στο ενυδρείο.

Υπάρχουν επίσης διαφορετικά μεγέθη κομματιών τροφής ανάλογα με το μέγεθος του στόματος του ψαριού.
Γενικά αυτού του είδους η τροφή είναι πολύ ευπαθής και αλλοιώνεται εύκολα αν δε διατηρηθεί στις σωστές συνθήκες.

Η σύστασή της διατηρείται και είναι εγγυημένη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  Θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος προστατευμένο απ΄το φως.

Είναι προτιμότερο να αγοράζετε ένα μικρό κουτί αν έχετε μόνο ένα ενυδρείο με λίγα ψάρια.
Κάποιοι δε διστάζουν να δώσουν στα ψάρια τους τροφή που χρησιμοποιούν οι ιχθυοκαλλιεργητές που παράγουν ψάρια για ανθρώπινη κατανάλωση όπως πέστροφες και σολομούς.
Αυτή η τροφή είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπίδια  που εξασφαλίζουν ταχεία ανάπτυξη για τα ψάρια που προορίζονται για κατανάλωση, αλλά αυτό δεν είναι ζωτικής σημασίας για τα ψάρια του ενυδρείου.
Παρόλο που αυτού του είδους η τροφή περιέχει χρωστικές που προορίζονται για να αλλάξουν το χρώμα της σάρκας του σολομού, δεν έχει αναφερθεί κάποια αντίστοιχη αλλαγή σε χρώματα ψαριών ενυδρείου και αποδεικνύεται πολύ οικονομική σε μεγάλης κλίμακας αναπαραγωγές ψαριών ή λιμνούλες κήπων.
Τα θαλασσινά ψάρια μερικές φορές αρνούνται να δεχθούν τεχνιτή τροφή είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα από την εισαγωγή τους είτε σε μόνιμη βάση.
Ένα κόλπο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η σταδιακή προσαρμογή των ψαριών σε αυτή την τροφή ανακατεύοντας την με φρέσκια ή ζωντανή ώστε τα ψάρια να τη συνηθίσουν και τελικά να την αποδεχτούν.
 
Τροφές φυσικής προέλευσης
  • Κρύες αποξηραμένες τροφές
Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά σε αρκετή ποικιλία όπως γαρίδες, σκουλήκια και πλαγκτόν από τα οποία έχει αφαιρεθεί το νερό που περιείχαν ώστε να διατηρούνται καλύτερα. Αυτή η μεταχείριση τις καθιστά ακριβές αλλά είναι στη χειρότερη περίπτωση τόσο θρεπτικές όσο οι νιφάδες και πολύ αγαπητές στα ψάρια. Πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και να ταίζουμε τα ψάρια  σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, χωρίς να υπερβαίνουμε τη συνιστώσα ποσότητα.
  • Κατεψυγμένες τροφές
Κατεψυγμένες γαρίδες, ψάρια, σκουλήκια ή πλαγκόν μπορούν επίσης να βρεθούν στην αγορά και αποτελούν τροφές με ηψυλή διατροφική αξία αφού το πάγωμα κρατά αναλλοίωτα τα συστατικά και τη σύνθεσή τους. Φυλάσσονται προφανώς μόνο στην κατάψυξη και δε θα πρέπει να ξαναπαγώσουν αν έχουν ήδη ξεπαγώσει γιατί υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης. Είναι ακριβότερες από τις αποξηραμένες τροφές και πιο ευπαθή απ’όλες όσες προαναφέραμε.
  • Οικιακές τροφές
Εννοούμε τις τροφές που καταναλώνουμε και εμείς και που είναι διαθέσιμες σε κάθε σούπερ μάρκετ.
Το κόκκινο κρέας πρέπει ν’αποφεύγεται καθώς περιέχει πολύ λίπος.
Η καρδιά από βοοειδή  πλούσια σε αίμα και λιπίδια μπορεί να δοθεί μόνο σε μεγάλα ψάρια. Το λευκό κρέας είναι προτιμότερο όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα κλπ όσο για τα θαλασσινά λευκά ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς μέσα στο νερό διαλύονται και σκορπίζονται.
Μύδια, κυδώνια, γαρίδες είναι κατάλληλα εφόσον έχουν διατηρηθεί με φυσικό τρόπο.
Λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι μπορούν να δοθούν σε φυτοφάγα ψάρια αφού πρώτα τα βράσουμε για λίγα λεπτά σε καθαρό νερό.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες για τα ψάρια είναι τόσο σημαντικές όσο και για τους ανθρώπους.
Παίζουν ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό του σκελετού ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ψαριών.
Ένα ψάρι που υποφέρει από έλλειψη βιταμινών γίνεται αδύναμο παρόλο που αυτό δε φαίνεται στην αρχή.
Οι βιταμίνες δε διατηρούνται καλά καθώς αλλοιώνονται και χάνουν την  αρχική τους ποιότητα κάτω απ’την επίδραση του φωτός, της ζέστης και του οξυγόνου.
Αυτό εξηγεί το γιατί η βασική πηγή βιταμινών για τα ψάρια είναι η φρέσκια, ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή.

Ζωντανή λεία

Αυτές οι τροφές είναι ιδανικές για τα σαρκοφάγα ψάρια. Διατηρούν όλη τη διατροφική τους αξία και με την κίνησή τους τραβάνε την προσοχή του ψαριού.
Υπάρχει πρόβλημα στο να διατηρηθούν καθώς συνήθως κρατάνε για λίγες μέρες αλλά μπορούν να καταψυχθούν.

Μια απ’τις καλύτερες φρέσκιες τροφές, τα μύδια

Αυτά τα μαλάκια, πολύτιμα για του ανθρώπους, είναι επίσης πολύ σημαντικά και για τα ψάρια ειδικά για τα θαλασσινά ψάρια που αρνούνται τη τεχνητή τροφή. Είναι ευρέως διαθέσιμα, φθηνά και σχετικά εύκολο να συντηρηθούν. Αποτελούν ένα πρώτης κλάσεως γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες με λίγα λιπίδια. Επιπλέον περιέχουν πολλά ανόργανα και μεταλλικά στοιχεία  όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο καθώς και βιταμίνη C η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα ενάντια των ασθενειών.
Πρέπει να μαγειρεύονται καλά πριν χορηγηθούν και τα κελύφη τους καθώς και τα συνδετικά νημάτια πρέπει να αφαιρούνται. Καλό είναι να κόβονται σε κομματάκια πριν χορηγηθούν ή καταψυχθούν.

Σπιτική τροφή

Ο χομπίστας μπορεί εύκολα να παρασκευάσει τη δική του τροφή και οι δυνατότητες είναι τεράστιες.
Η ακόλουθη συνταγή είναι μία απ’τις πολλές:

Χρησιμοποιείστε μαγειρεμένο λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό) και θαλασσινά όπως μύδια και κυδώνια και αλέστε τα με λίγο νερό μέχρι να πετύχετε μια ομοιογενή μάζα.
 Ένα συμπλήρωμα βιταμινών θα ήταν καλό να προστεθεί κατά τη διαδικασία.
Τέτοια συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε καταστήματα με είδη ενυδρείου
Αυτό το μίγμα μπορεί στη συνέχεια να αναμιχθεί με ζωική κόλα "ζελατίνη" που πωλείται συνήθως σαν σκόνη σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ, ώστε το τελικό μίγμα να μην διαλύεται στο νερό. Στη συνέχεια μπορεί να χορηγηθεί κατευθείαν ή να αποθηκευτεί στην κατάψυξη μοιρασμένο σε μικρές παγοκυψέλες.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web