ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Όλα τα ενυδρεία μοιράζονται τις ίδιες βασικές αρχές αλλά έχουν και σημαντικές διαφορές ανάλογα με τον τύπο περιβάλλοντος που δημιουργούμε.
Χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες οι οποίες με τη σειρά τους περιέχουν πολλές υποκατηγορίες.

  1. Ενυδρεία με οργανισμούς προσαρμοσμένους σε εύκρατο κλίμα που συχνά αλλά λανθασμένα αναφέρονται σαν ενυδρεία κρύου νερού, όπου η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από 5-25 °C
  2. Τροπικά Ενυδρεία με γλυκό ή θαλασσινό νερό. Αυτα καλύπτουν ένα ευρός περιοχών που βρίσκονται εκατέροθεν του ισημερινού ανάμεσα στον τροπικό του καρκίνου, στο βόρειο ημισφαίριο και τον τροπικό του αιγόκερου, στο νότιο ημισφαίριο. Σ’αυτές τις περιοχές οι μεταβολές της θερμοκρασίας είναι ελάχιστες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
 
Ενυδρεία με οργανισμούς προσαρμοσμένους σε εύκρατο κλίμα:

Αυτά τα ενυδρεία δε θερμαίνονται και το ιδανικό θα ήταν  η θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα που συμβαίνει και στη φύση. Περίπου από 5 εώς 25 °C.
Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί αφού η θερμοκρασία ενός δωματίου σπανίως πέφτει κάτω από τους 15 °C και συνήθως είναι πάνω από 18°C.
Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία του νερού σε κλειστο χώρο μπορεί και να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς οπότε το νερό θα πρέπει να ψύχεται με τη βοήθεια ένος ψυκτικού μηχανήματος κατάλληλα κατασκευασμένου για λειτουργία σε ενυδρείο.
Εκτός από αυτή τη διαφορά, οι βασικές αρχές παραμένουν ίδιες όπως και με κάθε άλλο ενυδρείο.
Το να δημιουργήσεις ένα περιβάλον σταθερό και κατάλληλο για τα ψάρια και τους υπόλοιπους οργανισμούς είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και φροντίδα.Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δε συζητάμε για χρυσόψαρα σε γυάλα.
Αυτά τα ενυδρεία μπορούν να φιλοξενήσουν τα είδη πού βρίσκουμε στις λίμνες, και τα ποτάμια μας.
Μια μεγάλη οικογένεια ψαριών που προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση στους χομπίστες και που ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα είναι τα χρυσόψαρα (Carassius auratus)

Ενυδρεία με οργανισμούς προσαρμοσμένους σε τροπικό κλίμα:

Αυτά τα ενυδρεία θερμαίνονται με τη βοήθεια αντιστάσεων κατασκευασμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να δουλεύουν βυθισμένες στο νερό και είναι γνωστές με το κοινό όνομα 'θερμοστάτες' αν και ο όρος δεν είναι απόλυτα ακριβής αυτές οι αντιστάσεις διαθέτουν θερμοστάτη που τους επιτρέπει να σβήνουν και ν'άναβουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού.
Οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του νερού δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 2-3 βαθμούς καθ'όλη τη διάρκεια του έτους αφού έτσι συμβαίνει και στους τροπικούς.
Το ιδανικό θα ήταν  η θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τη φύση.
Αυτό διαφέρει από οικοσύστημα σε οικοσύστημα και θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για κάθε ζώο πριν το εισάγουμε στο ενυδρείο.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web