Παγετώνες

Οι παγετώνες αποτελούν κατά κάποιο τρόπο "αρχαία" παγωμένα ποτάμια.
Ας επιτραπεί αυτή η απλοποίηση του όρου.
Πραγματικά πρόκειται για τεράστιες ποσότητες νερού που βρίσκονται σε παγωμένη, στερεή δηλαδή μορφή εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού ύδατος στον πλανήτη παρά το γεγονός ότι αυτό βρίσκεται υπό τη μορφή πάγου και άρα είναι άχρηστο για ανθρώπινη εκμετάλευση.
Οι παγετώνες βρίσκονται σε πολικές περιοχές όπου οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν τη διατήρηση τους σε αυτή τη στερεή μορφή και ουσιαστικά αποτελούν τεράστιους ποταμούς που κινούνται με εξαιρετικά χαμηλή ταχήτητα ροής, απο 30  εκατοστά μέχρι και 30 μέτρα την ημέρα!
Οι παγετώνες καταλήγουν στον ωκεανό όπου και τεμαχίζονται σε τεράστια κομάτια, τα παγόβουνα. Αυτά με τη σειρά τους ταξιδεύουν επιπλέοντας και παρασυρμένα απο τα θαλάσσια ρεύματα μέχρις ότου να λιώσουν.

Επειδή όπως αναφέρθηκε προηγουμένως οι παγετώνες περιέχουν εγκλωβισμένο νερό σε στερεή μορφή εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολλοί επιστήμονες συλλέγουν δείγματα πάγου απο το εσωτερικό του παγετώνα, ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών και αναλύοντάς τα διαπιστώνουν χαρακτηρηστικά του κλίματος της γής που σχετίζονται με το βρόχινο νερό, κατά τους παρελθοντικούς χρόνους.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web