Λίμνες και Ποτάμια

  • Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. 
Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθο.
Συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. 
Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5Km και μέγιστο βάθος 58m
    Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.

Μόνο 2,6% των υδάτων του πλανήτη είναι γλυκό νερό
Παρόλα αυτά όλη η ζωή στην ξηρά εξαρτάται από αυτό το νερό.
Είναι το βασικό συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού.

Η υγρασία που ανεβαίνει σαν ατμός από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταφέρεται από τον αέρα στη ενδοχώρα.
Φθάνοντας στα βουνά, ο υγρός αέρας δέχεται ανοδικές πιέσεις, καθώς ψυχραίνεται συμπυκνώνεται σε σύννεφα και μετά σε βροχή, την πηγή όλου του γλυκού νερού.

Το ταξίδι του γλυκού νερού ξεκινάει ψηλά στα βουνά. Αυξανόμενο από ταπεινά ρυάκια σε μεγάλα και επιβλητικά ποτάμια διασχίζει χιλιάδες χιλιόμετρα για να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε, στη θάλασσα.
Κατά κανόνα όλα τα ποτάμια καταλήγουν στη θάλασσα, στις μέρες  όμως με την υπεράρδευση, την υπερκατανάλωση και τα τεχνητά έργα εκτροπής των ποταμών η ιστορία έχει αλλάξει. 
Ολοένα και περισσότερα ποτάμια δε καταφέρνουν να καταλήξουν στο φυσικό προορισμό τους.

Οι συνέπειες για τα οικοσυστήματα που συντηρούσαν αυτά τα ποτάμια είναι καταστροφικές.
Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ποταμών που στερεύουν από φυσικά αίτια πριν φτάσουν στη θάλασσα. ή σε άλλες περιπτώσεις καταλήγουν σε φυσικές λεκάνες σχηματίζοντας λίμνες ή τεράστια δέλτα στην ενδοχώρα που συντηρούν εκπληκτικούς βιότοπους, βάλτους, έλη, κλπ.)

Στις ερήμους οι χείμαρροι που σχηματίζονται όταν βρέχει εξατμίζονται ή  καταλήγουν σε αλμυρές λίμνες με μεγάλη συγκέντρωση διττανθρακικών αλάτων (ασβέστιο, ποτάσιο,  Μαγνήσιο).

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web