Υπόγειο, ή Επιτραπέζιο νερό

«Ενας στους τρεις ανθρώπους υποφέρει σήμερα από κάποια μορφή έλλειψης νερού»

«'Εως το 2032, οι μισοί και πλέον κάτοικοι όλου του κόσμου θα επηρεάζονται από ελλείψεις νερού»

Εαν υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για το υπόγειο ή επιτραπέζιο νερό είναι πως αποτελεί MH ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΠΗΓΗ ΝΕΡΟΥ.

Κάθε λίτρο του υπόγειου νερού που καταναλώνουμε σήμερα δε θα είναι διαθέσιμο ξανά εως ότου περάσουν 1000, ίσως και περισότερα χρόνια.
Ο ρυθμός με τον οποίο το νερό αποστραγγίζεται από το εδαφος καθώς ο ρυθμός που κινείται και ρέει δια μέσω των πετρωμάτων του υπεδάφους, έχει μετρηθεί και κατά μέσο όρο ορίζεται στα 2,5 εκατοστά τη μέρα, που σημαίνει ότι για να διανύσει μια απόσταση 10 χιλιομέτρων θα χρειαστούν 1095 χρόνια.
Αυτό το γεγονός από μόνο του το καθιστά μη ανανεώσιμο πόρο τουλάχιστο κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Αν σε αυτό το νερό λοιπόν εναποθέτουμε το 50% των αναγκών μας για άρδευση. κατανάλωση και  βιομηχανική χρήση, τότε αναμφισβήτητα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότατο πρόβλημα στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη όπου οι βροχοπτώσεις σπανίζουν, η εύρεση του νερού και ιδιαίτερα του πόσιμου νερού, είναι εξαιρετικά επίπονη, δύσκολη και χρονοβόρα.
Αν συνυπολογήσουμε τη βιομηχανική ρύπανση που επιπλέον μολύνει τα λιγοστα μας αποθέματα,
καθιστώντας τα εντελώς ακατάληλα όχι μόνο για πόση αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι η εποχή της αφθονίας έχει παρέλθει και από τώρα και στο εξής θα πρέπει να υπολογίζουμε κάθε σταγόνα πόσιμου νερού που καταναλώνουμε.

Τι είναι όμως το υπόγειο νερό και πώς υπάρχει?

Αν κρατήσουμε στα χέρια μας μια πέτρα μας φαίνεται συμπαγής και αδιαπέραστη.
Αυτό όμως δεν είναι πάντα η αλήθεια.
Μικροσκοπικοί πόροι, κενά αέρα ανάμεσα στα ορυκτά απ'τα οποία απαρτίζονται, υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα πετρώματα.
Σχηματίζονται κατά τη δημιουργία των πετρωμάτων και από τις διάφορες διαδικασίες διάβρωσης που συντελούνται καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Αυτοί οι μικροσκοπικοί πόροι είναι που γεμίζουν με νερό και χαρακτηρίζουν ένα πέτρωμα σαν καλή ή κακή δεξαμενή νερού.
Αν οι πόροι επικοινωνούν μεταξύ τους έτσι ώστε το νερό να μπορεί να ρέει αργά η γρήγορα δια μέσω αυτών, τότε το πέτρωμα είναι καλη δεξαμενή.

Αν οι πόροι δεν επικοινωνούν, αλλά υπάρχουν σα μικροσκοπικές ανεξάρτητες φυσαλίδες, το πέτρωμα χάνει αυτή του την ιδιότητα και πλέον αποκτάει μια καινούργια, αυτή του μονωτή.

Τότε, μπορεί να λειτουργήσει σα φυσικό φράγμα μιας υπόγειας δεξαμενής κρατώντας το νερό εγκλωβισμένο στα πετρώματα πάνω ή κάτω από αυτό, πολλές φορές μάλιστα υπό τρομακτική πίεση.
 Έτσι για παράδειγμα αν τρυπήσουμε ένα στρώμα πετρώματος που λειτουργεί σα φράγμα κάτω απ'το οποίο υπάρχει ένα άλλο στρωμα πετρώματος που συγκρατεί το νερό ύπο πίεση τότε ένα πίδακας νερού θα εκτιναχθεί με ορμή. Σε αυτό ακριβώς στηρίζονται τα λεγόμενα αρτεσιανά πηγάδια.

για να έχουμε εκμεταλεύσιμα κοιτάσματα χρειάζεται να συνυπάρχουν και οι δυο αυτοί τύποι πετρωμάτων. O πρώτος για να κρατάει μέσα του το νερό και ο δεύτερος για να μη το αφήνει να ξεφύγει.

Καθώς το νερό κυλάει σε υπογεια ποτάμια ανάμεσα στο υπέδαφος διαλύει και μεταφέρει πλήθος ανόργανων και οργανικών ουσιών ακόμα και ζωντανά βακτήρια πολλές φορές. Ανάλογα τη φύση των πετρωμάτων απ'τα οποία διέρχεται το υπόγειο νερό ποικίλει σε ποιότητα καθώς και σε περιεκτικότητα σε ανόργανα μέταλλα.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό του οικιακού νερού  είναι κατάληλο για πόση και ικανό να συντηρήσει τη ζωή σε ένα ενυδρείο.
Λίγες είναι οι περιπτώσεις που το νερό κρίνεται ακατάλληλο για ενυδρειακή χρήση, και στις περισσότερες απο αυτές είναι εξίσου ακατάλληλο και για πόση.
Μπορούμε ωστόσο σε κάθε περίπτωση να διαπιστώσουμε αν το νερό μας είναι κατάλληλο για το ενυδρείο, κάνοντας μερικές μετρήσεις που αφορούν την γενική και ανθρακική σκληρότητα, το pH, τα νιτρικά και νιτρώδη ιόντα καθώς και τα επίπεδα αμμωνίας.
Ολα αυτά τα τέστ είναι διαθέσιμα στα καταστήματα με ενυδρειακά ποροιόντα και σχετικά εύκολα στη χρήση τους.


Η μόλυνση των αποθεμάτων υπόγειου νερού είναι κρίσιμο θέμα που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες.
Η μόλυνση των αποθεμάτων υπόγειου νερού είναι κρίσιμο θέμα που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες.
Χείμαρροι και λιμνούλες σχηματίζονται εκεί που ο υδροφόρος ορίζοντας συναντάει την επιφάνεια της γής.
Χείμαρροι και λιμνούλες σχηματίζονται εκεί που ο υδροφόρος ορίζοντας συναντάει την επιφάνεια της γής.

Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web