Ψάρια


Το "Βασίλειο" των ψαριών

Γενικά

 Υπάρχουν περισσότερα από 30.000 καταγεγραμμένα είδη ψαριών,λιγο πολύ μοιρασμένα σε γλυκό και θαλασσινό νερό, από τα οποία γύρω στα 1500 είναι αυτά για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από τους ενυδρειόφιλους.
 Τα ψάρια έχουν  μια τεράστια ποικιλομορφία  και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί εύκολα ακόμα και απο το μίκρό δείγμα, επί του συνόλου, το οποίο χρησιμοποιείται σε ενυδρεία.

Τα ψάρια ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα με κοκάλινο σκελετό που εμφανίστηκαν στη  Γη και η εξέλιξή τους είναι στενά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ζωή.
Από το αρχείο απολιθωμάτων γνωρίζουμε σήμερα ότι τα πρώτα ψάρια , σε αντίθεση με τα σημερινά, δε διέθεταν λέπια, πτερύγια και σιαγώνες αλλά μόνο ένα τύπο ραχιαίου πτερυγίου.

Με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν ως προς το σχήμα και το μέγεθος και προσαρμόστηκαν σε διαφορετικές συνθήκες και ενδιαιτήματα.
Σήμερα τα ψάρια έχουν αποικίσει σχεδόν κάθε υδάτινο ενδιαίτημα τόσο αλμυρού όσο και γλυκού νερού.
Το σώμα τους είναι σε γενικές γραμμές αεροδυναμικό, καλυμμένο με λεία λέπια  και εξοπλισμένο με πτερύγια που τους επιτρέπουν να κινούνται με ταχύτητα και σταθερότητα.Για την αναπνοή τους αυτα τα πολύπλοκα πλάσματα αντί για πνεύμονες, κατα πλειοψηφία, χρησιμοποιούν τα βράγχια, που είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αιχμαλωτίζουν το ελάχιστο οξυγόνο από το νερό.
Τα ψάρια, κατά κανόνα, είναι ψυχρόαιμα ζώα.

Παρόμοια χαρακτηριστικά προσδιορίζουν σχεδόν όλα τα ψάρια με λίγες και σπάνιες εξαιρέσεις.
Είναι σχεδιασμένα να ζούν μέσα στο νερό, διαθέτουν σιαγώνα, ένα ζευγάρι ακάλυπτα μάτια, αναπνέουν με βράγχια και έχουν σπονδυλική στήλη και πτερύγια που τους επιτρέπουν να κινούνται με ταχύτητα και σταθερότητα.
Πολλά ψάρια μεταναστεύουν σε τεράστιες αποστάσεις από τους πόλους μέχρι τον ισημερινό αλλά ελάχιστα  μπορούν να περάσουν από το γλυκό στο αλμυρό νερό και αντίστροφα.

Ζώα όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες συχνά εσφαλμένα χαρακτηρίζονται σαν ψάρια αφού είναι θηλαστικά, σαν εμάς.Η Ομάδα του enidrio.gr αποτελείται από έμπειρους ιχθυολόγους, γεωπόνους και τεχνικούς-κατασκευαστές ενυδρείων - email: info@enidrio.gr


Gravity.gr - interactive web